Wat Moederdag voor mij betekent?

Als je mijn berichten en nieuwsbrief hebt gelezen, weet je dat ik de afgelopen maand druk bezig ben geweest met de voorbereiding voor een Moederdag Herinneringsdag. En dat confronteert mijzelf ook met de vraag: wat betekent Moederdag voor mij? En wat betekent moeder-zijn eigenlijk voor mij?

In eerste instantie moest ik vooral denken aan de relatie met mijn eigen moeder en de moeders die ik dichtbij om mij heen zie. De geboorte van je kind maakt je tot een moeder, een wonderbaarlijke transformatie. Het lijkt zo vanzelfsprekend en wordt door onze maatschappij als vanzelfsprekend gezien. Die vanzelfsprekendheid verbaast me zo. In onze cultuur zijn nauwelijks rolmodellen voor het moederschap te vinden. Als onderdeel van de Moederdag Herinneringsdag heb ik een collage gemaakt van Inspirerende Moeders, als een ode aan het moederschap. Je bent nog steeds van harte welkom voor deze dag.

Ieder mens heeft een moeder. Zij heeft je gedragen, in haar buik en in haar hart. Omarmde je met een onvoorwaardelijke liefde en zorg. Cijferde zichzelf weg om jou een goede en veilige plek in de wereld te geven. De natuurlijke weg van het kind is om de wereld te willen ontdekken en zich los te willen maken van thuis. Bij wie is dat niet gepaard gegaan met boze woorden en strijd?

Voor mijzelf geldt dat nu ik ouder word, ik mij pas goed besef hoe bijzonder mijn eigen moeder is. En ik hoop dat ik haar nog vaak kan laten merken hoe blij ik met haar ben. Ook al ben ik geen kind meer, ik blijf altijd toch haar kind.

Mijn tweede gedachte rondom Moederdag, gaat over mijn eigen moederschap ofwel kinderloosheid. Ik heb altijd gedacht dat ik ooit moeder zou worden. Die wens, dat innerlijke verlangen, was als een rode draad door mijn leven geweven en heeft mijn keuzes beïnvloed.
Nadat ik en mijn partner besloten om het te gaan ‘proberen’, bleek een zwangerschap toch niet zo vanzelfsprekend. Na een jarenlang proces van hoop en teleurstellingen, ben ik nu eindelijk op het punt van berusting aangekomen.

Waar ik vroeger de onbewuste overtuiging had dat een vrouw zonder kinderen incompleet was, zie ik nu de rijkdom die kinderloosheid ook in zich draagt. De vrijheid in mogelijkheden om mijn eigen pad te banen. Het verdriet is verzacht, en ik ben blij met alles wat ik wel heb.
Het is fijn om van die rijkdom bewust te zijn. Maar toch zijn er van die dagen, zeker rondom Moederdag, dat ik voel dat ik de laatste in de vrouwenlijn ben. Dus wees niet verbaasd als je mij op 10 mei een traantje ziet wegpinken…

Ik zou graag willen weten, wat Moederdag voor jou betekent.
Zou je in het commentaarveld hieronder jouw bijdrage willen toevoegen?

hartje-patroonIris


Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief via Aanmelden Nieuwsbrief

Je bent van harte welkom om hieronder je bijdrage te geven:

6 Reacties on “Wat Moederdag voor mij betekent?

 1. Wat heb je het mooi verwoord, Iris en zo herkenbaar voor mij. Ik wil er nog iets aan toe voegen. Nu ik ouder wordt en dacht dat mijn leven wat kinderloosheid betreft geen probleem meer zou zijn, komt er weer een nieuw stuk. Grootouder zijn. Dat is er ook niet. En dat kan pijn doen……. En angst, wie gaat er voor mij zijn als ik oud en hulpbehoevend ben? Ik weet ook dat ik moet vertrouwen op het feit dat de dingen gaan zoals ze moeten gaan…maar toch…… dikke kus Edith

  1. Lieve Edith, Dank je wel voor je toevoeging. Ik kan me jouw pijn goed voorstellen, en ook die angst is mij welbekend. Ik ben me er wel van bewust dat deze fase voor mij ooit zal komen, maar het is ook nog zo ver weg. Lieve groet, Iris

 2. Hoi Iris ,wat heb je teweeg gebracht in mij was heel speciaal zo veel mooie dingen kwamen boven ,en zo veel verdriet en pijn en boosheid mijn moeder is er niet meer hoe kan dat nou? mijn grote voorbeeld mijn vriendin mijn mam . Ik kwam met mijn zus naar jou toe met lood in de schoenen ,en niet wetend wat ons te wachten stond .
  Iris we stonden ons aan te kijken maar lieten alles over ons heen gaan we hebben vele tranen laten vloeien maar ook was er blij schap een dag om nooit te vergeten .Iris hier bij wil ik je bedanken zodat ik deze dag toch op een speciale manier heb mogen mee maken Dank je wel hier voor Rosi.

    1. Dit was de eerste keer dat Yarden met Moederdag een herinneringsmoment organiseerde, voor zuid-Limburg heb ik hier inhoud aan mogen geven. Als ze volgend jaar weer iets met Moederdag gaan doen, wil ik daar graag weer een bijdrage aan leveren.

     Overigens, rond Allerzielen zijn er ook verschillende activiteiten, al doe ik daar dit jaar niets mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *