Moederdag 2015

Samen met uitvaartorganisatie Yarden organiseerde ik op zondag 10 mei een Moederdag Herinneringsbijeenkomst. Op een bijzondere locatie, ‘Ontmoet Anna’ te Meerssen, zoals het voormalige stationsgebouw heet, was iedereen die een moeder of oma wilde herdenken, van harte welkom.
Het is bijna onmogelijk om met woorden te vertellen hoe deze dag was, maar ik wil het graag met je delen. Ik kijk met een trots en voldaan gevoel terug op deze dag.

Mijn maandenlange voorbereidingen vielen nu op de plek. Vanuit de hal met koffie en thee buffet, konden bezoekers door de openstaande deuren de verschillende ruimten inlopen.

In de grootste ruimte zong zangeres Pia Brand haar gevoelige liedjes. Met hart en ziel, en ja, ook ik werd geraakt, mijn tranen liepen over mijn wangen. Bezoekers konden een kaarsje aansteken, en de naam van degene die ze deze dag wilden herdenken, opschrijven. De fotocollage ‘Inspirerende Moeders’, een ode aan alle moeders, was op de achtergrond aanwezig. Het schilderij van Ger Pirson heb ik voor deze gelegenheid mogen lenen, en had een ereplaats in de nis. De serene uitstraling hiervan sloot mooi aan bij de beleving van deze dag.Moederdag-terugblik-Plateau

In de daarnaast gelegen ruimte was de chocolade hart-mandala workshop van Natascha Overhof. Juist het lekker bezig zijn met de chocola, hiermee tekenen, was troostend op een andere manier. En iedere bezoeker mocht zijn of haar hart uiteraard mee naar huis nemen.Moederdag-terugblik-chocoworkshop

In de kleinste ruimte had ik een stilteplek ingericht, met een moederhart-labyrint. Een plek om je even terug te trekken, bij jezelf te zijn. In het hart, in gouden letters op de spiegel achter de houten deurtjes verborgen, stond de volgende tekst:

Lief kind,
Als je me zoekt, vind mij in jezelf
Van buiten of van binnen
Ik ben een deel van jou
In de spiegel of in je zinnen
Mijn liefde voor jou is dichterbij dan ooit.

Moederdag-terugblik-Stilteruimte2

Het was mooi om te zien wat er in beweging werd gezet bij de bezoekers. Er werd gehuild, getroost, gelachen. Een dag in een sfeer van toegankelijkheid, betekenisvol zonder het te zwaar te maken. Het was werkelijk ‘heimwee met een glimlach’.

hartje-patroonIris


Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief via Aanmelden Nieuwsbrief

Je bent van harte welkom om hieronder je reactie te geven:

6 Reacties on “Moederdag 2015

 1. Het was afwachten wat ons te wachten stond ,helemaal onder de indruk hoe het gegaan was ,veel gehuild heel veel ,was er met mijn zus eerste jaar van ons moeder zonder haar ,het was een mooi project Iris en toch zo kort bij haar ,ik zal dit nooit vergeten .
  Bij deze nog wil ik je bedanken dat het op deze manier toch een super Moederdag was voor ons ,Dank je namens ons .

   1. Ja meid dat heeft veel los gemaakt ,een moeder wil je niet afgeven je hebt haar zo nodig ,ze is je beste vriendin waar je alles mee deelt lief en leed .Iris je had het zo mooi gedaan en voor herhaling vatbaar zelfs graag .Lieve meid en ik spreek voor twee nogmaals bedankt zal het zeker koesteren .
    Rosi

     1. Jij begrijpt het mooi en dit zou zo mooi zijn jaarlijks te herdenken .Maar kan me voorstellen dat zo iets op touw te zetten ook mooi is een vaderdag ? Iris je hebt zelf het verdriet meegemaakt en een iemand die zo veel liefde en een beschermd leven heeft gehad ,dat hebben we toch met liefde gekregen we zijn nu wie we zijn dank zij onze lieve ouders en mag nooit vergeten worden .was gewoon een vraag of heb je al eens een vaderdag op die manier ook al gedaan ?? hoop dat je me niet een zeur vind .Vele grt Rosi.

     2. Met Vaderdag heb ik nog nooit zoiets georganiseerd, wie weet in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *