De kracht van verhalen

Weet je nog hoe het was om als kind voorgelezen te worden?
Hoe je, ademloos luisterend, die andere wereld moeiteloos tot leven bracht in je hoofd? Of toen je zelf leerde lezen, hoe de losse letters, woorden en zinnen op papier een magische wereld voor je openden?

Ik hou nog steeds heel veel van verhalen. Ik heb altijd een mooi boek op mijn nachtkastje liggen. Het meest van al houd ik er van om te luisteren naar een verhaal. Zo kunnen mijn ogen niet stiekem het verhaal inhalen waardoor ik stukken oversla. Maar écht luisteren, zodat ieder woord, iedere zinswende een verrassing kan zijn. Zo heb ik ontzettend genoten van de voordragende dichters tijdens Saint Amour eerder dit jaar.

Een goed verhaal vertelt ook een hoop niet. Iedere luisteraar zal zijn eigen details invullen. Een verhaal heeft voor iedere lezer een andere betekenis. Die betekenis die jij uit een verhaal haalt, kan je veel over jezelf vertellen. Dat is ook de kracht van een verhaal, om je de ogen te openen voor de verborgen wijsheid van het bestaan.

Een verhaal nodigt je uit om vanuit een ander perspectief te kijken. Daardoor krijgt de situatie een andere betekenis. Je verbeelding brengt je op een plek waar ruimte is voor troost naast verdriet, een glimlach naast een traan.

Daarom gebruik ik graag een verhaal in een ceremonie. Soms  word ik geïnspireerd om zelf een verhaal te schrijven. Een andere keer doet een situatie mij denken aan een toepasselijk bestaand verhaal. Ben je nieuwsgierig wat mijn favoriete verhalen zijn? Ik wil ze graag met je delen. Klik op deze link, bij aanmelding voor mijn nieuwsbrief ontvang je mijn e-verhalenbundel.

Wil je mij laten weten wat jouw favoriete verhaal is? En wat hiervan de pijl-rechtsbetekenis voor jou is? Laat het mij weten in het onderstaande commentaarveld. Hartelijk dank voor jouw bijdrage!

hartje-patroonIris


PS: Wil je een e-bundel ontvangen met mijn favoriete ontroerende en inspirerende verhalen, door mij verzameld? Klik op deze link om je aan te melden voor mijn nieuwsbrief en ontvang een e-verhalenbundel.

5 Reacties on “De kracht van verhalen

 1. Hallo Iris,

  Wat een mooie blog weer! Ik heb eigenlijk 2 favoriete verhalen, mag dat ook?

  Mijn eerste verhaal is “De Leeuwenkoning”, dat me vertelt niet te geloven in wat anderen over mij zeggen en dat alles wat ik nodig heb om leider / koning te zijn in mijn eigen leven en gelukkig en succesvol te zijn al in mij zit.

  Het tweede is het verhaal van Pocahontas, dat laat zien hoe belangrijk diversiteit en het echt kijken en luisteren naar anderen / andere culturen. En dat we ondanks alle verschillen toch allemaal hetzelfde zijn, en juist door die verschillen zo veel van elkaar kunnen leren.

  PS: ik ben al geabonneerd op je nieuwsbrief, maar ben ook erg benieuwd naar je verhalenbundel… 😉

  1. Hallo René,

   Dank je wel voor je reactie. En mooie verhalen! Geweldig dat deze zo’n boodschap voor jou hebben.
   Ohja, via de nieuwsbrief link krijg je de verhalenbundel zonder opnieuw je aan te melden voor de nieuwsbrief, als kadootje voor mijn trouwe lezers . De link via de blog is inderdaad met aanmelding.
   Hartelijke groet,
   Iris

 2. ik mag je verhalen bundel niet bestellen omdat ik al geabonneerd ben op je nieuwsbrief, dat zat niet je bedoeling zijn denk ik?

  1. Als het goed is, kun je m rechtstreeks downloaden vanuit de link van de nieuwsbrief. Probeer maar eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *