Liefdevol loslaten

Loslaten.
Het klinkt zo makkelijk, maar het is een dooddoener als iemand het tegen je zegt.
Alsof je je pijn en verdriet zo makkelijk naast je neer kunt leggen, om vrolijk door te leven. Natuurlijk niet.

Wat is het dat je niet wilt of kunt loslaten?
Een pijnlijke gebeurtenis en de herinnering daaraan?
Of de emoties die daarbij horen, de pijn en het verdriet?

Ken je de film ‘Eternal sunshine of the spotless mind’ met Kate Winslet en Jim Carrey uit 2004? Een ontroerende en integere film met het bizarre verhaal over mensen met liefdesverdriet die diegene die hen zo’n verdriet heeft gedaan, uit hun eigen geheugen laten wissen. Stel je voor dat dat zou kunnen… Maar daarmee verdwijnen ook alle fijne herinneringen en een stuk van wat jou tot jou maakt.

Afscheid nemen is iets wat je meestal niet wilt, maar moet.
Maar loslaten is iets dat je niet moet, maar wel wilt, uiteindelijk. Het verlangen om door te gaan, om te leven.
Daarmee laat je de band tussen jou en degene waarvan je afscheid hebt moeten nemen, niet los. Die band, en die liefde, blijft bestaan.

Hoe laat je los in liefde?
Loslaten is een eerste stap om bewust aan je rouwarbeid te beginnen.
Als je voor jezelf kunt erkennen dat je pijn en verdriet hebt, en daar niet voor wilt weglopen. Ruimte kunt geven aan de emoties die er zijn. Huilen, schreeuwen. Het hoeft niet mooi of comfortabel  te zijn, het gaat er om dat je het doorleeft. En daarmee accepteren dat je niet alles in de hand hebt, dat je niet alles kunt blijven vasthouden. Alles gaat zijn natuurlijke weg. Zoals zand dat je probeert vast te houden, tussen je vingers glipt. Loslaten betekent ook ruimte maken voor…

Een pijnlijke gebeurtenis en periode kun je symbolisch afsluiten. Niet omdat je er niet meer aan mag of wil denken, maar omdat je voelt dat het tijd is om los te laten.
Daarvoor kun je een eigen, persoonlijk ritueel gebruiken. Soms fijn om alleen te doen, en soms misschien fijn om daarin begeleid te worden. Zoek iets dat bij jou en de situatie past, en probeer er zo ook betekenis aan te geven. Wat heeft je verrijkt en neem je voor altijd met je mee? Door de gebeurtenis zo te transformeren, krijgt het een andere lading en kun je er op een andere manier op terugkijken. Het blijft altijd een deel van jou.

Ik zou graag willen weten, wat loslaten voor jou betekent.
Zou je in het commentaarveld hieronder jouw kijk op dit lastige onderwerp willen toevoegen? Hartelijk dank voor jouw bijdrage!

hartje-patroonIris


Vond je mijn bericht interessant ? Deel het op Facebook.
Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief via Aanmelden Nieuwsbrief

Je bent van harte welkom om hieronder je suggestie te geven:

1 Reactie on “Liefdevol loslaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *