Knipsels, kattebelletjes en dagboekfragmenten

Twee twinkelende ogen kijken me aan vanachter haar leesbril. De vrouw zit in haar paarse relaxfauteuil, IPad op een standaard voor zich. Een kleurig mutsje beschermt haar hoofd tegen de kou. Haar haar is niet meer zo dik als vroeger, voordat ze ziek werd.

Ze wilt graag de touwtjes in handen houden, ook rondom haar sterven en uitvaart. Op haar IPad typt ze haar gedachten, de dingen die ze belangrijk vindt. Fragmenten uit literatuur, een knipsel van een interview met inmiddels overleden filosoof René Gude, over dat ook als je weet dat je einde nabij is, je bezig moet blijven met kleine onbenullige dingen alsof je leven oneindig is. Troost van de filosofie. Inmiddels al een hele verzameling vol inspiratie.

Als het aan haar ligt, zou ze zelf de tekst voor haar eigen afscheidsdienst inspreken. Haar man ziet dat niet zo zitten.

Het idee van een ritueelbegeleider die op niet-kerkelijke manier een mooie en zingevende tekst maakt, spreekt haar wel aan. Dus ik mocht komen kennismaken.

Ruim twee uur later ga ik de deur weer uit, diep onder de indruk van deze levendige, liefdevolle vrouw. Onder de indruk van haar oprechtheid in emoties, van haar nuchterheid over doodgaan en van haar wilskracht om het voor haar naasten goed te doen. Ze wilt de mensen troost meegeven, haar afscheidsdienst mag vooral niet te zwaar worden. En iedereen moet een bosje geurige paarse lavendel meekrijgen.

Enige tijd later ontvang ik mijn ‘huiswerk’, een stapel aan knipsels, kattebelletjes en dagboekfragmenten. Inspiratie om, als het zo ver is, een afscheidsdienst te maken volledig in haar stijl.

Deze bijzondere vrouw was voor mij één van de inspiraties voor het schrijven van het boekje ‘Nu ik er nog ben’. Want niet iedereen lukt het om de gedachten die je bezighouden te bundelen tot iets wat je kunt nalaten.

Dit boekje heb ik geschreven voor mensen die weten dat zij binnen afzienbare tijd komen te overlijden en graag een persoonlijk document willen achterlaten voor hun naasten.

Het is een werkboek opgebouwd met verdiepende vragen o.a. over omgaan met teleurstelling en geluk, over inspiratie en bezieling. Bij ieder thema is ruimte om de eigen gedachten hierover te noteren. Het fysieke schrijven geeft ruimte om te mijmeren, het boek weer even weg te leggen en er op een later moment mee verder te gaan.

Werkboek ‘Nu ik er nog ben’

Ben je geïnteresseerd in dit boek of ken je iemand voor wie dit interessant zou zijn?
Meer info vind je op de website:
https://noorderzon-ritueelbegeleiding.nl/boek/index.html 

hartje-patroon
Iris

2 Reacties on “Knipsels, kattebelletjes en dagboekfragmenten

  1. Ja ze was een geweldig mens en vriendin ik ben haar altijd dankbaar en mis haar nog elke dag ze was een voorbeeld voor veel mensen bedankt Arja ??❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *