Kinderen betrekken bij afscheid

In mijn vorige blog ‘Kinderen rouwen ook!’ gaf ik je handvaten over hoe je je kind op een goede manier kunt begeleiden bij verliessituaties.

Nu wil ik je nog wat praktische tips geven over hoe je je kind kunt betrekken bij afscheid of uitvaart.

Als iemand in de directe omgeving van je kind overlijdt, heeft dat een grote impact. Het is belangrijk om je kind te betrekken bij het afscheid, natuurlijk op een manier die bij jouw kind past.

Afscheid nemen helpt kinderen om te bevatten dat die ene persoon nooit meer terugkomt, een essentiële voorwaarde voor hun verwerkingsproces.

Betrek jouw kind zoveel mogelijk, zowel de dagen vóór een uitvaart, de dag van de uitvaart, en natuurlijk alle dagen erna.

Je kunt je kind betrekken door hem of haar mee te laten kiezen over muziek of bloemen. Misschien is het mogelijk om onder begeleiding van jullie bloemist samen een persoonlijk bloemstuk te maken? Je kind kan een tekening maken dat een plaatsje krijgt in of op de kist. Of misschien wel de kist zelf beschilderen? Je kunt samen een kaars of kaarshouder versieren en deze gebruiken tijdens de afscheidsdienst. Een bloem knutselen. Misschien vindt jouw kind het fijn om een kleine taak te doen, bijvoorbeeld bij het condoleanceregister zitten of koekjes uitdelen?

Het betrekken van kinderen kan ook een mooie wisselwerking opleveren: kinderen hebben soms een eigenzinnige bijdrage of een troostrijke gedachten. Het samen dingen doen is ook een versterking van de onderlinge band.

Ook op de dag van de uitvaart kun je je kind op verschillende manieren betrekken. Denk aan: de kist begeleiden als deze de aula wordt binnengebracht, een bloem neerleggen, een kaars aansteken, een lied zingen, muziek maken of een dansje doen, bellenblazen, een ballon oplaten. Iets ter herinnering uitdelen aan de gasten.

Ik hoor wel eens van ouders, dat ze hun kind niet mee willen nemen, omdat dat mij zou storen! Ik zeg meestal: ’het is jullie afscheid, het gaat om jullie verlies, en het is goed om dat samen als familie te doen.’ Van mij mogen ze rondlopen door de aula, hoeven niet netjes te blijven zitten. Soms ontstaan er mooie momenten, als een peuter gaat meewiegen op de muziek naast de baar. Iemand extra meenemen die de kinderen mee naar buiten kan nemen als ze geen zin meer hebben kan ook. Of een kleurboek en kleurtjes meenemen, om lekker bezig te zijn.

De dagen na het afscheid gaat het dagelijkse leven weer een rol spelen, maar ook dan zijn er momenten om samen stil te staan bij het verlies. Met je kind een herinneringsplekje maken, met bijvoorbeeld een foto en een kaars. Samen te vertellen over degene die je zo mist. Er zullen dagen zijn waarbij het gemis groter is. Denk aan een verjaardag of kerstmis. Ruimte creëren.

Door je kind te betrekken leer je hem of haar dat ook afscheid bij het leven hoort. Tranen worden gedroogd, niet voor altijd, maar wel steeds weer.

hartje-patroonIris

PS: Zijn wij al verbonden op Facebook? Daar deel ik regelmatig ideeën en foto’s.
Facebook Icoon

PS: Wil jij mij laten weten wat je aan bovenstaand artikel heb gehad? Deel het in het onderstaande berichtenveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *