De meerwaarde van een Register Ritueelbegeleider

Sinds januari 2023 mag ik mij Register Ritueelbegeleider noemen. Maar wat zegt dat nu eigenlijk?

Ja, een kwaliteitskeurmerk maakt het makkelijker voor uitvaartorganisaties om het kaf van het koren te scheiden, want er is een groeiend aanbod van uitvaartsprekers, woorddienstbegeleiders, ritueelbegeleiders en uitvaartverzorgers die de afscheidsdienst voorgaan.

Maar een kwaliteitskeurmerk is niet zozeer een eindpunt, iets wat ik behaald heb, maar een startpunt. Het zegt vooral iets over mijn innerlijke houding ten opzichte van mijn vak. Het krijgt pas waarde door wat ik er zelf van maak.

Het betekent dat ik kritisch blijf op mijn werk. Dat ik stil sta en reflecteer. Dat ik me blijf ontwikkelen als professional. Dat ik mijn vak serieus neem en iedere keer weer kwaliteit wil neerzetten.

Want dat verwacht jij, als nabestaande, toch zeker ook?

In je leven zul je in je persoonlijke, zeer nabije kring hopelijk slechts enkele keren het overlijden van een dierbare meemaken. Dat betekent dat je referentiekader qua uitvaarten beperkt is. Misschien heb je wel eens een dienst meegemaakt waarbij je achterin de zaal tenenkrommend zat te luisteren naar clichématige bewoordingen.

Of misschien werd je juist in vervoering gebracht door het geheel van muziek, woorden en beeld. Werd er niet alleen de juiste snaar geraakt qua sfeerbeelden en emoties, maar ging je zelfs geïnspireerd naar buiten?

Er zijn grote verschillen in voorgangers, maar hoe vind je de juiste professional die aansluit bij wat jij en jouw familie nodig hebben en die aansluit bij hoe jullie in de wereld staan?

Daarom wil ik je graag iets vertellen over mijn achtergrond.

Als Register Ritueelbegeleider heb ik niet alleen een vakopleiding gedaan, maar breng ik uiteraard ook mijn eigen eerdere levenservaring mee.

Inspiratie haal ik uit vele bronnen. Ik ben thuis op vele plekken, maar nergens echt geworteld. Ik heb wat lichte katholieke tradities in mijn jeugd meegekregen, maar heb mij uitgeschreven uit de kerk. Op de middelbare school ontstond mijn interesse in andere levensbeschouwingen.

Zelfstandig op eigen benen kunnen staan was mijn drijfveer om na de middelbare school naar de Technische Universiteit te gaan. Hier werd mijn analytisch denkvermogen gestimuleerd. Parallel aan mijn interesse in techniek was er ook mijn interesse in spiritualiteit en het esoterische. Via meditatie avonden vond ik mijn plek in een groep, met wie ik de seizoensfeesten vierde.

Tegenwoordig haal ik wijsheid uit mijn ervaringen in de boeddhistische tantra. Ik laat me graag inspireren door boeken als Verlangen naar verbinding van Brené Brown, Het geschenk van Edith Eger en Een vlecht van heilig gras van Robin Wall Kimmerer. Verhalen voeden mijn breder perspectief op het menszijn. De onverwachte schoonheid van een losse zin, een muziekstuk, vergankelijke natuur of door mensen gemaakte kunst kan mijn hart openzetten.

Zo zie ik mijn werk als ritueelbegeleider: iets van schoonheid aan de wereld toevoegen. Een magisch moment creëren. Troost, hoop, vreugde of liefde brengen. Het mooiste vak ter wereld!

————

✨ Iris van Noorden, ritueelbegeleider en ceremoniemaker

🌍 Regio: Zuid- en Midden-Limburg

❤ Ik maak samen met jou/ jullie een hartverwarmende ceremonie bij de verdrietigste momenten in je leven.

👉 Wil je weten wat ik voor jou/ jullie kan betekenen? Stuur een berichtje of neem persoonlijk contact met mij op.

✍ Schrijver van:

  • Vakboek ‘Rituelen beleven – Een praktisch handboek voor het betekenisvol markeren van levensmomenten’
  • Kaartenset ‘Nu ik er nog ben’ – Gespreksvragen & fotokaarten
  • Werkboek ‘Nu ik er nog ben’ – Kleine en grote levensvragen voor je eigen afscheid

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *