7 tips om je eigen trouwbelofte te schrijven

Je verbinden met iemand is een heel bijzonder moment in een mensenleven. Wil je de huwelijksceremonie nog persoonlijker maken, schrijf dan je eigen persoonlijke trouwbelofte. Zo maak je het moment van verbinden nog bewuster mee, en zeg je met eigen woorden ‘Ja’.

Het helpt je bewust te worden van wat het huwelijk voor jou betekent. Want wat beloof je elkaar nu echt? Waarom wil je oud worden met deze persoon en waarom wil je diegene gelukkig maken?

Het schrijven van een eigen trouwbelofte is een hele uitdaging, daarom wil ik je zeven tips geven, om er een echt ‘wauw-moment’ van te maken.

1: Allebei of niet

Wel of niet je eigen trouwbelofte schrijven, is iets waar je het echt samen over eens moet zijn. Dit doe je of allebei wel, of allebei niet. Ook al lijkt het je superromantisch en heb je al leuke ideeën, als je liefste dit niet ziet zitten, dan moet je het niet doen. Het voelt niet fijn als jij wel een gelofte uitspreekt naar je liefste, en hij of zij vervolgens niet naar jou.

 2: Brainstorm

Neem de tijd om eerst eens rustig zelf te brainstormen, wat losse krabbels op papier zetten. Waarom hou je zo van je liefste, waarom wil je de rest van je leven met elkaar delen? Dat zijn vast vragen waar je al vaker over hebt nagedacht. Laat je gedachten gaan over bijzondere momenten, toen je echt geraakt werd door de ander.

3: Inspiratie

Je kunt ook inspiratie halen uit gedichten, boeken en religieuze teksten, of zelfs uit romantische films. Soms vind je hier net de juiste woorden die je maar niet op papier krijgt. Misschien heb je iets aan de teksten van Kahlil Gibran, Toon Hermans, Willem Wilmink?

4: Blijf jezelf

Blijf jezelf. Je liefste kiest voor jou, voor wie jij bent. Dus blijf ook in je belofte jezelf qua woordgebruik. Spreek vanuit je hart, zoals je aan je beste vriend(in) zou vertellen waarom je verloofde de ware voor je is. Het hoeft niet taalkundig perfect en poëtisch te zijn. En natuurlijk mag er best wat humor in zitten.

 5: Drie onmisbare elementen

Nu ben je klaar om echt te beginnen met schrijven. Wat wordt je eerste zin? In een trouwbelofte zitten altijd drie elementen: een uiting van je liefde, een persoonlijk stukje, en jouw belofte in eigen woorden. Als je deze elementen in je tekst stopt, weet ik zeker dat het je lukt:

  1. Uiting van de liefde: bij jou kan ik mezelf zijn/ bij jou voel ik me…/jij geeft me…
  2. Persoonlijke anekdote, zoals: ‘zes jaar geleden dacht ik dat ik nooit wilde trouwen, maar nu … ‘, ‘Toen ik je ontmoette, dacht ik…’
  3. Belofte, zoals: ‘ik beloof je dat ik je altijd zal steunen/dat ik je de ruimte geef om jezelf te zijn’
6: De lengte van de trouwbelofte

Let er op dat je trouwbelofte niet te lang wordt. Voor jezelf, want het uitspreken van je eigen trouwbelofte is vaak een emotioneel moment, dus wil je niet een te lange tijd aan het woord zijn. En voor je gasten, je wilt niet dat ze de aandacht verliezen als je verhaal te langdradig is. Hou het kort, krachtig en bondig, ongeveer 1 tot 3 minuten. En vergeet vooral niet aan de trouwambtenaar of ritueelbegeleider door te geven dat jullie persoonlijke beloftes willen uitspreken.

 7. Omgaan met spanning

Als je het echt heel spannend vindt om op de dag zelf deze woorden uit te spreken, oefen het dan van te voren. Lees je tekst hardop, zo voel je ook of de zinnen lekker lopen en de woorden kloppen. Als je bang bent dat je op het moment-suprême blokkeert, door emoties, door de zenuwen, dan is het fijn om een back-up plan te hebben. Als je echt niet meer uit je woorden komt, zegt een oprecht ‘omdat ik van je hou’ toch eigenlijk al alles? Ook kun je van te voren aan iemand anders vragen of hij/zij dit namens jou wil voorlezen als het echt niet gaat. Het idee alleen al dat er iemand is die het kan overnemen, kan al voor de nodige rust zorgen.

Ik hoop dat mijn tips je voldoende inspiratie en vertrouwen hebben gegeven om je eigen trouwbelofte te schrijven. Ik wens jullie een prachtige, liefdevolle trouwdag.

hartje-patroonIris

PS: Ik ben nieuwsgierig om te horen wat voor jou het meest ontroerende, mooie of lieve is wat je bij een huwelijksceremonie hebt horen zeggen. Deel het hieronderpijl-rechts!


PS: Ben je nog geen lezer van mijn maandelijkse nieuwsbrief? Klik op deze link om je aan te melden.
Als extraatje ontvang je een mini verhalenbundel met mijn favoriete ontroerende en inspirerende verhalen.

 

2 gedachten over “7 tips om je eigen trouwbelofte te schrijven

  1. Wat een mooie blog over de trouwbelofte! Ik heb hem helemaal gelezen!
    Ik ben heel benieuwd of dit meer nieuwsgierige reacties gaat opleveren. In ieder geval is dit een heel duidelijk verhaal wat een ritueel kan zijn.
    Liefs, mama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *