3 vragen over afscheid

Sinds 2011 werk ik in de uitvaartbranche. Mijn ervaringen hebben mijn wereldbeeld veranderd. Ze laten me stilstaan bij de kwetsbaarheid van het leven, ze maken mij bewust van mijn eindigheid. De gedachte dat ik een geliefde zou verliezen maakt dat mijn maag samenkrimpt van angst. Ik besef me ook dat wat voor mij steeds ‘gewoner’ is geworden, voor de meesten helemaal niet zo gewoon is.

Sterven en afscheid nemen is niet iets waar de meeste mensen graag over nadenken. Het is toch nog ver weg, iets in de toekomst waar je nog helemaal niet mee bezig bent? Of het is een beladen onderwerp, vol emoties en herinneringen. Als je zelf, of iemand waar je heel van houdt, ernstig ziek is, kunnen gedachten hierover je bezighouden. Of je gaat misschien piekeren. Hoe kom je aan de juiste informatie?

Toen mijn eigen vader onverwacht overleed, had ik echt geen flauw benul wat er zoal mogelijk is rondom afscheid. Maar dat het bijzonder, herkenbaar en persoonlijk moest zijn dat wist ik wel. We hebben passende keuzes gemaakt. Toch vind ik het achteraf jammer dat ik niet afwist van het bestaan van natuurbegraafplaatsen, ik had het graag in mijn afweging meegenomen.

Als een dierbare sterft, dan is de tijd tot de uitvaart beperkt. Emoties zorgen ervoor dat je anders functioneert. De meeste mensen denken er bij leven niet over na wat ze belangrijk vinden bij hun eigen afscheid, of ze leggen hooguit alvast de muziekkeuze vast. Wat wil je achterlaten voor je nabestaanden? Waar kunnen ze troost uit halen?

Hoe meer je vooraf bekend bent met mogelijkheden rondom afscheid, hoe meer ruimte er overblijft om bezig te zijn met wat echt belangrijk is. De periode rondom een overlijden kan dan een periode zijn waarin je elkaar echt leert kennen en dichter bij elkaar komt te staan dan ooit. En hoe kleiner de kans dat je achteraf spijt hebt van beslissingen die je misschien toch anders had gewild.

Om mensen zoals jou en mij te helpen, ben ik een workshop of lezing aan het ontwikkelen over goed afscheid nemen.

De workshop zal vol eenvoudige en praktisch toepasbare tips en ideeën zitten en je tot nieuwe inzichten brengen. Ik deel graag mijn kennis en ervaring om anderen die een dierbare verliezen te helpen.

Om de workshop zo waardevol en relevant mogelijk te maken, heb ik jouw hulp nodig.

Als je 3-5 minuten van jouw tijd kan vrij maken om 3 diepgaande vragen te beantwoorden, zou je me een groot plezier doen. Alles wat je schrijft wordt uiteraard met de grootste vertrouwelijkheid behandeld, dus antwoord alsjeblieft zo eerlijk en authentiek mogelijk. Met jouw input kan ik dan zorgen dat de workshop zo volledig en waardevol mogelijk wordt.

Natuurlijk krijg je van mij een uitnodiging als de datum gepland staat.

>> Hier zijn de 3 vragen <<

Hartelijk dank voor jouw waardevolle bijdrage!

hartje-patroon
Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *